0640041346

Sinds ik me kan herinneren speelt de weegschaal een grote rol in mijn leven. En dit is meestal geen positieve rol. Als puber zijnde was ik al wat mollig en toen is de struggle met mijn gewicht begonnen.

 JE WILT ER TOCH BIJ HOREN

 Zoals ieder jong meisje wilde ik niet dik zijn, ik wilde zijn zoals de rest en vooral niet opvallen. Dus ik was al jong bezig met afvallen, lijnen, diëten en me vooral niet fijn voelen met hoe ik er uit zag. Had ik toen maar geweten wat ik nu weet..

 De weegschaal stond gewoon bij ons in de badkamer en ik ging er dan ook veel op staan om te kijken of ik toch al wat was afgevallen. En zo was er een negatieve gewoonte geboren… want wat bepaalde die weegschaal mijn humeur! Was ik afgevallen dan was ik blij, dat natuurlijk gevierd moest worden met eten 😉 en als ik was aangekomen dan was ik chagrijnig en vooral teleurgesteld in mijzelf. Wat ook weer weg gegeten moest worden.

Dit proces heeft mijn hele leven beheerst tot een paar maanden geleden. Ik was er ineens klaar mee! Want wat zegt dat getal nu over mij? Wat zegt dat getal over hoe ik me voel? Over mijn uitstraling, over hoe ik ben als mens? Waarom heb ik dat getal zo belangrijk laten zijn in mijn hele leven?

 

FOCUS OP GEVOEL

Daarom heb ik in januari besloten om die weegschaal eens weg te leggen en er niet meer op te gaan staan. Om gewoon te luisteren naar mijn lichaam. Om te ervaren hoe ik me voel ipv te focussen op een getal.

Dat wil niet zeggen dat ik ineens maar alles ga eten wat los en vast zit. Ik wil me juist focussen op het goed voor mezelf zorgen. Maar ik ga dat niet meer koppelen aan mijn gewicht, maar aan hoe ik me voel!

Ik heb wel ervaren dat als ik “eat like crap, me feel like crap”. Dus ik focus me nog steeds op het gezond en fit oud willen worden, maar dan zonder de beklemming van de weegschaal. Want zo voelde dat echt!

BEVRIJDEND

Nu ik niet meer op de weegschaal sta voelt dat echt bevrijdend. Het geeft ruimte in mijn hoofd ik hoef niet meer na te denken over mijn gewicht, het is er gewoon. En ook het vervelende gevoel na een negatief resultaat kan ik loslaten.

Er zijn maar weinig mensen die op de weegschaal gaan staan zonder oordeel over zichzelf. Die dat cijfer los kunnen laten en het echt alleen als hulpmiddel zien voor het gezond en fit oud worden. Dus mijn tip: Heb je er te veel last van, laat het dan los!

En het mooie is.. ik geef mijn kinderen (en ook klanten in mijn praktijk) mee dat die weegschaal er niet toe doet! Dat ze blij mogen zijn met zichzelf en dat ze vooral goed in hun vel moeten zitten. Zich lekker fit voelen en gelukkig zijn.

Maar.. vandaag ben ik toch op de weegschaal gaan staan, in de sportschool.. Om een passende training te krijgen is het handig om toch ook even de cijfers erbij te pakken. Ik had me voorgenomen om neutraal naar de cijfers te kijken. Ik voel me goed, ben consistent in voeding en training, dus dat moet al bevestiging genoeg zijn. Maar om dan te concluderen dat ik op de goede weg ben is toch fijn! Dus toch een oordeel…Pfff… het blijft een lastig onderwerp!

Hoe zit dat bij jou? Hoeveel invloed heeft de weegschaal op jouw dagelijkse leven?