0640041346

Goed voor jezelf zorgen betekent niet alleen gezond eten en meer bewegen. Ik kijk naar het totaalplaatje dus ook naar de balans. Vooral de balans tussen inspanning en ontspanning wordt nog wel eens over het hoofd gezien.

NOOIT PAUZE?

Ben jij iemand die altijd maar doorwerkt en nooit pauze neemt? Vaak is de bedrijfscultuur bepalend voor jouw balans. Werkt iedereen door in de pauze? Drink jij je koffie snel aan je bureau en eet je zelfs je lunch aan je bureau? Dan zullen veel collega’s dit ook doen. Nemen jouw collega’s uitgebreid de tijd om te pauzeren? Dan doe jij dit automatisch ook. Durf voor jezelf te kiezen en doe wat jij nodig hebt!

PRODUCTIEVER

Het is bewezen dat je veel productiever bent als je regelmatig pauze neemt. Even weg van je werk, je hersenen wat rust gunnen en dan kijk je er vaak met een frissere blik tegenaan. Jouw batterij moet tussendoor gewoon even opgeladen worden.

Als eigen baas kun je makkelijker bepalen wanneer je pauze neemt, maar het is zeker ook gemakkelijker om maar lekker door te gaan. Weet jij waar jouw rem zit?

Zelf heb ik daar al veel lessen in mogen leren. Ik werkte veel en hard. En soms was het stressniveau best hoog. Mijn lichaam gaf wel seintjes dat het meer rust nodig had, maar dat negeerde ik gewoon. Als ik een keer pauze nam had ik het gevoel dat ik aan het spijbelen was, dat ik iets deed wat niet mocht. Terwijl ik eigen baas was en zelf kon bepalen wanneer ik wel of niet werkte!

Gaandeweg leerde ik mijn lichaam beter kennen en ben gaan luisteren naar signalen. Een duidelijk signaal voor mij was snaaitrek. Ik had geen honger, ik was moe. Dus mijn lichaam had rust nodig, geen eten…

Enkele andere signalen van een lege batterij kunnen zijn:

  • opgejaagd voelen
  • prikkelbaar
  • concentratieproblemen
  • makkelijk huilen
  • neerslachtig
  • angst- en paniekklachten
  • besluiteloosheid

ALARMBELLEN

Veel mensen gaan pas rusten als de alarmbellen gaan rinkelen, als het al te laat is. Een burn-out kan dan zomaar op de loer liggen.

Het is juist de kunst om die signalen voor te zijn. Dus plan om de paar uur werken een half uurtje pauze in. Iedere dag!

Zo geef je het lichaam en geest tijd om kleine beetjes batterij gedurende de dag op te laden. In plaats van s avonds moe op de bank te ploffen, houd je meer energie over voor andere dingen.

TIP: ZET EEN TIMER

Heb je moeite met op tijd pauze nemen? Maak het voor jezelf makkelijker. Ik zet een alarm in mijn telefoon. Om 10.00 uur kopje thee, nee niet achter mijn bureau, gewoon in de woonkamer met een boek. Nu nog leren om dan mijn telefoon ook even weg te leggen 🙂 Om 12.00 uur lunch en ik neem er de tijd voor om hem te bereiden en te eten. Om 15.00 uur weer theetijd en weer ergens anders dan mijn werkplek. En ik plan dan ook geen meetings of ander dingen in.

Ook tijd nemen om te gaan bewegen wordt ingepland. Lekker sporten in de sportschool of een wandeling in het park. Het doet wonderen voor je energie voor de rest van de dag!

MEER ENERGIE AAN HET EINDE VAN DE DAG

Ik merk dat die korte pauzes en meer bewegen me echt goed doen, ik blijf de hele dag fris en fruitig aan het werk. Als ik die pauzes niet neem ben ik aan het einde van de dag moe en er komt niets meer uit mijn handen. Een ander bijkomend  voordeel..ik heb ’s avonds nog genoeg energie om uitgebreid aandacht te besteden aan het eten koken, zo worden er minder snelle hap maaltijden gegeten en meer voedzame maaltijden. Ik zou zeggen win-win!

Doordat ik mijn energie beter doseerde werd ik een leuker mens. Mijn lontje was niet meer zo kort, had meer energie gedurende de dag en in het weekend. En ik kreeg mijn snaaibuien meer onder controle.

Dus ga eens bij jezelf na… neem jij genoeg pauze en rust?

 

VRAGEN?

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Stel ze me gerust. Ik heb veel lessen geleerd en die wil ik jou ook graag leren.